Беруть 2 кг кислого
чорного хліба, ріжуть на шматки і добре висушують його до рум'яного кольору.
Одержані сухарі кладуть в невелику діжку, заливають 12 л окропу і залишають
стояти 10–12 год., потім проціджують. Окремо беруть 50 г дріжджів і 2 ст.
ложки пшеничного борошна, розмішують в невеликій кількості настою з сухарів,
ставлять в тепле місце і дають підійти. Заварюють 20 г м'яти, добре її
прокип'ячують і всипають в неї 700 г цукру.
Як тільки дріжджі
піднімуться, їх виливають в настій з сухарів, додають м'яту з цукром, добре
вимішують, накривають серветкою і ставлять в тепле місце, поки не з'явиться
зверху густа піна, яку старанно знімають, бо інакше квас буде дуже бродити в
пляшках. Рідину обережно зливають крізь сито, накрите білим полотном, в якусь
посудину, а потім розливають в пляшки, не наливаючи їх вщерть.
Пляшки закорковують і
ставлять в холодне місце. Через 12 год. квас можна пити.
|