В давнину варенуха була
улюбленим напоєм. Готують її так. Промиті яблука, вишні, груші і сливи кладуть
в окремі посудини, заливають горілкою і настоюють 5–6 год. Потім все зливають в
одну емальовану або керамічну посудину, додають туди мед, імбир, корицю,
гвоздику, запашний перець, лавровий лист, накривають покришкою, замазують
тістом, кладуть невеликий гніт і ставлять в піч або духовку на 10–12 год. при
температурі 90-100° С. Після цього варенуху проціджують і подають як гарячою,
так і холодною.
На 1 л горілки —
40 г сушених яблук, 40 г вишень, 25 г груш, 25 г слив, по
1 г імбиру, кориці і гвоздики, по 0,5 г запашного перцю і лаврового
листу, 250 г меду.
|